Sociale weerbaarheid

Paxze training op de HOIJ scholen

Wie en wat is Paxze? Paxze is een fysieke weerbaarheidstraining en wordt gegeven door Myrna Hoekman en Sandra de Ruiter. Deze ervaren trainers hebben samen 28 jaar ervaring in het (speciaal) onderwijs en in het geven van sociale vaardigheidstrainingen. Twee keer per jaar verzorgt Paxze een actieve en leuke weerbaarheidstraining voor alle 3 scholen binnen HOIJ. Ieder kind heeft talenten maar er zijn ook talenten waarin het kind nog verder zou kunnen groeien. Paxze gaat het kind daarbij helpen. In 12 (bovenbouw) of 15 (middenbouw) lessen gaan wij middels fysieke oefeningen werken aan persoonlijke doelen.

Paxze is niet veel praten, maar vooral veel doen! Dat is het grote verschil met voorheen de sociale vaardigheidstraining. Sova was vooral veel praten, bij een weerbaarheidstraining zoals Paxze aanbiedt, leren de kinderen sociaal vaardiger te worden door de oefeningen die ze doen met elkaar. Door fysieke oefeningen ontstaan er mentale inzichten. Paxze maakt in de training gebruik van het rots- en waterprincipe. Ieder mens heeft rots en water kwaliteiten. Rots kwaliteiten zijn gericht op jezelf; voor jezelf opkomen, je eigen doelen behalen, je kunnen focussen. Water kwaliteiten zijn gericht op de ander; samenwerken, complimenten geven, rekening houden met een ander. Beide heb je nodig. Wanneer rots en water met elkaar in balans zijn voel je jezelf prettiger en is het prettig voor een ander om met jou om te gaan. Bij Paxze werken we aan deze balans.

Omdat de samenwerking tussen school, thuis en training het meeste rendement oplevert, sturen we na elke les een verslag naar ouders en leerkracht. Voorafgaand aan de training houden we een intake met ouder(s) en kind en met de leerkracht. Ook is er halverwege de training een meedoeles voor ouders en krijgen leerkrachten van de drie scholen de mogelijkheid om een Paxzeles voor leerkrachten bij te wonen.

Waar wij als Paxze verder voor staan vindt u op onze website: www.paxze.nl

Myrna Hoekman en Sandra de Ruiter